Jump to content

New Facebook Pages

Ford Mach E

Ford Thunder

  • Custom Search


IggyAZ

2016 MKX Battery drain for the past week.

Recommended Posts

On Oct 4th my 2016 MKX with 15,000 miles had a bad battery. Started the car with a jump and charging was 13.6volts.
Took to dealer and they installed new battery under warranty.

 

Today Oct 7th I receive text msg from the car that my battery was low at 3AM in the morning.

Nothing is left on, I reset my sync3 to factory defaults on the 4th and it still has something on that drains the battery.

I have read that some modules do not turn off that may be causing this as others have had similar problems in both Ford and Lincolns.

 

I will be dropping off at the dealer in the morning in hopes they have heard about this problem for awhile as I read many messages dating back to 2015 about the battery drains down over night.

 

As an additional note I was getting a msg about my headlights not function correctly a few times about a month ago.
I have the headlights that turn with the wheel.

 

 

Any info would be helpful.

thanks

Iggy

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

My friend has been dealing with this with his Edge of the same year. So far 3 different dealers haven't been able to find out the cause

 

Good luck

Share this post


Link to post
Share on other sites

The only thing I did or change in the car was update my Sync 3 to version 3.0

 

If you hear any thing please post.

Thx

Iggy

Share this post


Link to post
Share on other sites

As I said on the MKX forum, replace the battery. It’s 3 years old.

Share this post


Link to post
Share on other sites

He stated the dealer installed a new battery on Oct 4.

Share this post


Link to post
Share on other sites

He stated the dealer installed a new battery on Oct 4.

 

Oops missed that.

Share this post


Link to post
Share on other sites

If its consistent then they can find it. The intermittent battery drains are hard to find.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Likely candidates are the body control module and brake shift interlock. Shifter park detect is also a common problem but you don't have a shifter in the MKX.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Likely candidates are the body control module and brake shift interlock. Shifter park detect is also a common problem but you don't have a shifter in the MKX.

akirby, do you work for Ford?

Share this post


Link to post
Share on other sites

akirby, do you work for Ford?

No, do you?

Share this post


Link to post
Share on other sites

No, do you?

No.

You seem to have inside info that's why I asked

Share this post


Link to post
Share on other sites

No.

You seem to have inside info that's why I asked

 

No inside info. I also moderate the Edge, MKX and Fusion forums where these problems have occurred frequently.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites

Updated and more detailed information

Oct 4,2018

My car was hard starting and the Nav screen said it was shutting down things to conserve battery.

I started the car and drove it to the dealer.

 

Said battery was bad and replaced it and drove home and drove it on the 5th, 6th.

Oct 7 2018 I look at the new updated MyLincoln App and I have a msg from car saying battery is low. (Oct 7 1:15AM)

Battery was at 4 volts.

Called Lincoln Roadside and verified and jump started car.

Being Sunday I decided to keep the car and not have it towed to dealer and place on a trickle charge after driving it around about 30 minutes.

Battery showed 12 plus volts.

 

Oct 8 2018 Drove to Lincoln dealer and told him story above.

Oct 9 2018 5PM Service Provider called and said that couldn't find any issues over night and put battery on charger and to come pick it up at noon on Oct 10.

 

 

The only thing that has changed it I updated the SYNC3 to version 3.0 a few weeks earlier. Not sure which build and will turn off my wifi connection when I pickup car.

 

Could that be the drain while parked in my garage?

 

Thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites

Doubtful. I don't think it even uses wi-fi unless the engine is running. If it does it's probably just a few minutes after shutoff.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

No inside info. I also moderate the Edge, MKX and Fusion forums where these problems have occurred frequently.

 

As well as the Explorer. Mine started doing the 'shift to park" again after being replaced once. Going to order the $6 switch instead of paying $120 for the shifter.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×