Jump to content

New Facebook Pages

Ford Mach E

Ford Thunder

  • Custom Search


toduncom

2014 Ford Taurus SHO - Climate Control System shuts off

Recommended Posts

I have a 2014 SHO and I am having an issue with the automatic climate control system. It just shuts off on its own, when it shuts off, it will always (so far) turn back on using the touch panel. I don't want to take it in to the dealer until it is really 'broken'.

 

Has anyone heard of similar issues or experienced this issue?

This issue only happens to me occasionally, from once or twice to several times a day. FYI - My car has about 56,000 miles.

I am trying to figure out if this is a low occurrence (rare) or more pervasive (frequent) on the 2013 and newer Taurus.

I took it to the dealer a few weeks ago and my dealer updated my Sync to the latest version, but it didn't have any affect on my problem. I don't have issues with calls or song or artist, just the HVAC. It seems to turn the climate control system off after running for about 5 or 10 minutes and then it is usually good for the rest of my 50 minute drive. Occasionally it will turn off repeatedly several times in a row and then run fine for an hour. This doesn't happen very often, but is tiresome when it does.

 

Any information is appreciated.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do you have the capacitive touch buttons? If so try cleaning them.

Share this post


Link to post
Share on other sites

akirby, Yes, I have capacitive touch buttons. How do I clean them? Do I just wipe them off or do I have to use electrical cleaner?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wipe them off with mild household cleaner.

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK, makes sense akirby. Thanks I will give it try.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I cleaned the capacitive touch buttons and it made no difference. The climate control shuts off once almost every time I drive it.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Can you hear the confirmation tick sound when it does happens? Just like when you push the button intentionally?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yes, fordtech1, I hear the confirmation sound every time. That is usually how I find out it went off. When this happens the lower buttons (capacitive touch) won't work, specifically the increase temperature and power, I have to use the small screen climate control to turn it back on.

 

Let me know if you have any ideas what might be wrong.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sounds like the panel is bad. It's official name is the FCIM front controls interface module. I've seen a few go bad. Not a ton but a few. Maybe could find one on eBay.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks fordtech1. I will follow up on that idea.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello,

 

I realize this is an old thread, but I have a 14 Limited and am having THE EXACT same issue and was wondering if you ever fixed this problem. Super annoying when its been close to 100 degrees multiple days in a row!

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have a 14 sho just rolled 57k but this same thing started at 56k miles. Do I need to buy a new panel? Can someone help us there a recall by now? Fingers crossed.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Same thing just started on my 2013 Taurus.  Did anyone find the problem an fix??   Thank you

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×